Maxa din fiberanslutning

Nu för tiden är en fiberanslutning mycket mer än internet, tv och telefoni. Med en stabil uppkoppling som grund finns det nästan inga begränsningar för vad du kan koppla upp i hemmet. Utöver hemlarm och automatisk justering av lampor kan du nu lägga hemnyckeln på hyllan och använda din personliga kod istället, eller varför inte släppa in hantverkaren via mobilen?

Här får du tips och råd om hur du kan optimera din fiberanslutning utefter dina önskemål och förutsättningar.




INTERNET

Så här ansluter du en dator När du vill ansluta en dator till vårt nät kopplar du en nätverkskabel mellan nätverksuttaget i väggen och nätverksuttaget i datorn. Har du en tjänstefördelare (switch) ansluter du nätverkskabeln mellan port 1 i tjänstefördelaren och nätverksuttaget i datorn. Säkerställ att du har en brandvägg eller ett antivirusprogram innan du gör detta.

Vill du ansluta flera datorer eller ha trådlöst internet

Om du vill ansluta flera datorer till internet, eller om du vill ha trådlöst behöver du en router. Du ansluter då routern med en nätverkskabel till vägguttaget, eller tjänstefördelarens port 1. Därifrån kan du koppla flera datorer med kabel från routern eller skicka internettjänsten trådlöst. Din dator måste då även kunna ta emot internettjänsten trådlöst. (Klicka på bilden för att se hur du installerar in din router).
4 tips till dig som ha bra trådlös täckning hemma!
  • Du behöver en router som klarar av den hastighet du valt på din internettjänst. (Fråga i elektronikbutiken om du känner dig osäker på vilken router som passar dina tjänster)
  • Placera routern på en central plats i hemmet och cirka en meter från golvet. Ju längre bort från routern den enhet du använder är, desto sämre blir den trådlösa signalen (WiFi). (Undvik placering i garderob, skåp eller rum med tjocka betongväggar)
  • Vitvaror och annan elektronik kan orsaka störningar i/hos routern och vår rekommendation är att undvika placering i kök eller på tv-bänk.

Har du ett stort hus med flera våningar kan du förstärka dina trådlösa signaler (WiFi) med extenders för att få en likvärdig WiFi-täckning i hela huset. Ett så kallat Mesh-nätverk ger också en bra räckvidd och möjliggör wifi i hela huset. Kjell och Company förklarar det bra här.

Nyttiga länkar

4 tips till dig som vill surfa säkert
  • Se till att ha ett antivirusprogram på din dator.
  • Skaffa en router som passar din förutsättningar, en som är säker samt har de funktioner du behöver.
  • Välj alltid ett starkt lösenord med knepiga bokstavs- och sifferkombinationer. Använd aldrig ditt eget namn eller födelsedata.
  • Se till att ingen obehörig surfar på ditt nät. Var inte snäll och låna ut lösenord till grannen, det är du som är skyldig till datatrafiken från din ip-adress.



TV

Så här kopplar du din tv-tjänst Koppla tv-boxen med en nätverkskabel till port nummer 3 på din tjänstefördelare. Koppla därefter tv-boxen till din tv med en kabel som passar i din tv, exempelvis HDMI eller scartkabel.


Så här kopplar du in fler tv-boxar
För att koppla ihop flera tv-boxar till port nummer 3 på din tjänstefördelare behöver du ännu en switch. Anslut switchen till port nummer 3 och därefter tv-boxarna i de övriga portar som finns i switchen. Kontakta din tv-leverantör för prestandakrav på switchen. Här får du hjälp att välja tv-leverantör efter dina önskemål och här kan du se aktuella paketerbjudanden.



SMARTA HEM

Ett uppkopplat hem är ett smart hem Utvecklingen inom segmentet "smarta tjänster" går i en rasande takt och det finns oändliga möjligheter till en smidigare vardag. Du styr kanske redan nu dina lampor via mobilen och har ett hemlarm, men visste du att du kan se vem som ringer på dörrklockan via mobilen, eller skrota den där baby-vakten som du ändå inte litar på?


4 smarta tips
Kodlås - Borttappade hemnycklar är nu ett minne blott! Med ett uppkopplat kodlås kan du helt enkelt lägga nycklarna på hyllan, låsa dörren med din personliga kod och få en notis i mobilen när dina barn kommer hem från skolan.
Ringklocka med facetimefunktion - Om funktionen är onödig eller nödvändig bestämmer du, men visst passar den Otrygge Otto, Nyfikna Nina och Pryltokige Pontus perfekt?
Vattenlarm - En bra vattennivå i kropp och brunn vill vi alla ha, men att komma hem till ett kök och trampa vatten vill vi helst undvika. Ett vattenlarm är därför en relativt billig investering som gör att du själv bestämmer när du vill renovera.
Automatisera din morgon - Föreställ dig detta: Du sover, din favoritlåt spelas med försiktighet i sovrummet. Lamporna går från släckta, till mysbeslysning, till dagsljus. Din väckarklocka ringer och du kliver upp. Det luktar redan nu gott i huset, det luktar nybryggt kaffe. Du tar en kopp "to go", slår på larmet och alla lampor släcks. Nåväl, inte de lampor du valt ska lysa för att lura grannarna, eller tjuvarna, att du bara ska vara borta en snabbis. I en varm bil styr du nu kosan mot ditt arbete med en god morgon i bagaget - visst låter det bra?



INSTALLATIONSHJÄLP

Känns det för krångligt? Behöver du ha support på plats, extra bredbandsuttag eller någon annan form av hjälp med din nätverksutrustning så erbjuder vi installationshjälp via Smartify. Telefonnummer: 077-446 60 60