Såhär kommer du igång med din fiberanslutning

Tjänster

Beställ tjänster inom internet, TV och telefoni från våra tjänsteleverantörer. Vi rekommenderar att du beställer så fort som möjligt eftersom det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan dina tjänster levereras.

Nätavtal

För att kunna använda fiberanslutningen behöver du ha ett nätavtal med oss som kostar 199kr/mån*. Nätavtalet omfattar drift och underhåll av din fiberanslutning och fibernätet, samt en internetgrundtjänst om 2Mbit/s. Är du inte i behov av snabbare internet eller andra tjänster behöver du teckna nätavtalet för att kunna använda internetgrundtjänsten.

Serviceavtal

Med ett serviceavtal får du som bor i villa/hus kostnadsfri hjälp om den fiberutrustning vi installerat hos dig skulle gå sönder. Läs mer och beställ ditt serviceavtal här

Faktura

Den första fakturan får du per post (19kr) eller e-post, utifrån valet du gjorde på beställningsblanketten eller när du tecknade ditt nätavtal. Om du önskar få fakturan elektroniskt kan du teckna e-faktura eller autogiro.

Garanti

Du har ett års garanti på din tjänstefördelare, från det datum du fick leveransbekräftelse av oss på sms, mail eller post. Vill du ha extra skydd kan du teckna ett serviceavtal, då får du kostnadsfri hjälp om din tjänstefördelare skulle gå sönder.

Kom igång med ditt internet

Så här ansluter du en dator

När du vill ansluta en dator till vårt nät kopplar du en nätverkskabel mellan nätverksuttaget i väggen och nätverksuttaget i datorn. Har du en tjänstefördelare (switch) ansluter du nätverkskabeln mellan port 1 i tjänstefördelaren och nätverksuttaget i datorn.
Säkerställ att du har en brandvägg eller ett antivirusprogram innan du gör detta.

Vill du ansluta flera datorer eller ha trådlöst internet

Om du vill ansluta flera datorer till internet, eller om du vill ha trådlöst behöver du en router. Du ansluter då routern med en nätverkskabel till vägguttaget, eller tjänstefördelarens port 1. Därifrån kan du koppla flera datorer med kabel från routern eller skicka internettjänsten trådlöst. Din dator måste då även kunna ta emot internettjänsten trådlöst. (Klicka på bilden för att se hur du installerar in din router).
Observera att det blir trådlöst, wifi, i bostaden, men att det inte är mobilt internet som går att ta med utanför bostaden.

Nyttiga länkar

Installationshjälp

Behöver du ha support på plats, extra bredbandsuttag eller någon annan form av hjälp med din nätverksutrustning så erbjuder vi installationshjälp via Bredbandsgruppen.

Kom igång med din telefonitjänst

Till telefonitjänsterna får du en telefonidosa från din leverantör. Den kan se olika ut, men du behöver den för att de digitala signalerna från fibernätet ska omvandlas till analoga telefonsignaler.

Inkoppling av Telefoni Prio

Har du tjänsten Telefoni Prio kopplar du först telefondosan till port 2 i tjänstefördelaren (switchen) med en nätverkskabel. Sedan ansluter du telefondosan till ditt första telefonjack, för att alla dina telefonuttag ska fungera som vanligt. Har du bara en telefon i din bostad kan du även koppla den telefonen direkt till telefondosan.

Inkoppling av Telefoni Standard

Det krävs att du har en internettjänst för att du ska kunna använda Telefoni Standard. Internettjänsten levereras på port 1 i tjänstefördelaren. Där ansluter du den telefonidosa som din telefonileverantör har levererat. Från telefonidosan ansluter du sedan din dator, alternativt en router ifall du vill ansluta flera datorer.

Kom igång med din tv-tjänst

Så här kopplar du din tv-tjänst

Koppla tv-boxen med en nätverkskabel till port nummer 3 på din tjänstefördelare. Koppla därefter tv-boxen till din tv med en kabel som passar i din tv, exempelvis HDMI eller scartkabel.

Så här kopplar du in fler tv-boxar

För att koppla ihop flera tv-boxar till port nummer 3 på din tjänstefördelare behöver du ännu en switch. Anslut switchen till port nummer 3 och därefter tv-boxarna i de övriga portar som finns i switchen. Kontakta din tv-leverantör för prestandakrav på switchen.

Kom igång med dina smarta tjänster

I det trygga och/eller smarta paket du beställt finns en användarguide med information om respektive produkt samt hur du gör för att koppla upp, och koppla ihop enheterna med din telefon.

Routerguide-2016-ServaNet-Sundsvall5